Sertifioinnit

GOTS

GOTS on lyhennys Global Organic Textile Standard:ista ja se on globaalisti johtava tekstiilijalostusstandardi ekologisille kuiduille. Se sisältää sekä ekologisia että sosiaalisia kriteerejä ja on riippumaton sertifiointi koko tekstiilitoimitusketjusta.

Yksi tärkeimmistä kriteereistä koskien kuitutuotantoa on se, että kuitujen pitää olla luonnonmukaisesti sertifioidut tunnustettujen kansainvälisten tai kansallisten standardien mukaan. Toinen on se, että tekstiilituotteen, jolla on GOTS-merkintötaso ”organic” (ekologinen), täytyy sisältää vähintään 95 % luonnonmukaisesti sertifioituja kuituja, kun taas tuotteen, jolla on merkintötaso ”made with organic” (tehty ekologisilla) täytyy sisältää vähintään 70 % luonnonmukaisesti sertifioituja kuituja.

Tärkeitä ympäristöllisiä kriteerejä jalostukseen ja valmistukseen ovat muun muassa:

  • Kaikkia käytössä olevia kemikaaleja (esim. väriaineet ja prosessikemikaalit) täytyy arvioida ja niiden pitää täyttää perusvaatimuksia myrkyllisyyden ja biohajoavuuden/poistettavuuden osalta.
  • Kriittisten komponenttien kielto, kuten myrkylliset raskasmetallit, formaldehydi, aromaattiset liuottimet, funktionaaliset nanohiukkaset, muuntogeeniset organismit (GMO) ja niiden entsyymit.
  • Märkäprosessointiosastojen on pidettävä täydellisiä rekisterejä kemikaalien käytöstä, energiasta, vedenkulutuksesta ja jäteveden puhdistuksesta, lietteen hävittäminen mukaan lukien. Jätevesi kaikista märkäprosessointiosastoista on käsiteltävä funktionaalisessa jätevesikäsittelylaitoksessa.

Sosiaalisten kriteereiden teemat ovat esimerkiksi, että työllisyys on vapaasti valittu, työolosuhteet ovat turvallisia ja hygieenisiä, työaika ei ole liian pitkä, ja että kova tai epäinhimillinen käsittely on kielletty.

OEKO-TEX® Standard 100

Standard 100 by OEKO-TEX on maailmanlaajuisesti yhdenmukainen ja riippumaton merkintäjärjestelmä kaikenlaisille tekstiileille. Saadakseen Standard 100-merkinnän, tekstiilituotteen on läpäistävä testi, missä joku OEKO-TEX®-jäseninstituuteista testaa sitä terveysvaaraa muodostavien kemikaalien osalta.

Testausmenetelmä keskittyy pääasiassa haitallisten aineiden vapautumiseen testattavista materiaaleista.

Standard 100 by OEKO-TEX®-merkintä voidaan myöntää tekstiilituotteille kaikista tuotantovaiheista ja kaikentyyppisille tekstiilimyyntiartikkeleille.

Kyse voi esimerkiksi olla langoista, kankaista, neulotuista tavaroista, tarvikkeista, kuten napit, vetoketjut, langat tai etiketit, vauvatekstiileistä, vaatteista, kodintekstiileistä ja vuodevaatteista. Tuote voi saada merkinnän ainoastaan jos kaikki sen osatekijät, kuten napit, langat ja painatukset, täyttävät vaaditut kriteerit.

Kriteerit ja raja-arvot perustuvat tekstiilitavaran todelliseen käyttötarkoitukseen. Mitä intensiivisempi ihokosketus tuotteella on ja mitä herkempi iho on, sitä tiukemmat ovat huomioon otettavat humaaniekologiset vaatimukset.

Testin läpäisseet tekstiilituotteet jaetaan tämän mukaan neljään tuoteluokkaan:

Tuoteluokka I:

Vauvoille ja pienille lapsille kolmen vuoden ikään asti tarkoitetut artikkelit (alusvaatteet, leikkihaalarit ja muut vaatteet, vuodevaatteet, froteetuotteet jne.)

Tuoteluokka II:

Ihon kanssa kosketuksessa olevat artikkelit (alusvaatteet, vuodevaatteet, t-paidat, sukat jne.)

Tuoteluokka III:

Pääasiallisesti ei ihon kanssa kosketuksessa olevat artikkelit (takit, päällystakit, jne.)

Tuoteluokka IV:

Koristemateriaalit (verhot, pöytäliinat, pehmustettujen irtokalusteiden päälliset jne.)

Masters of Linen®

Masters of Linen® on rekisteröity tavaramerkki ja näyttö huippuosaamisesta, joka todistaa, että pellavatuote on sataprosenttisesti valmistettu Euroopassa, viljelyksestä langaksi ja kankaaksi. Merkintä voidaan antaa pellavatuotteelle, joka on tehty kokopellavasta, pellavarikkaasta sekoituksesta, tai puolipellavasta ja jota käytetään muotialalla ja kodintekstiileihin. Varmistaakseen valmiiden tuotteiden sataprosenttisen eurooppalaisen jäljitettävyyden, kehräämöt ja kutomot sitoutuvat tiukkaan sääntökokoelmaan koskien niiden tuotantoa ja ostoja. Yrityksien tilitarkastajat tai joku hyväksytyistä sertifiointitahoista suorittavat vuosittaisia tarkastuksia.

Belgian Linen™

Belgian Linen ™-tuotemerkki on saatavilla ainoastaan niille kankaille/koristeille, jotka kudotaan Belgiassa, ja jotka on tehty vähintään 85-painoprosenttisesti luonnollisista, kasviperäisistä EU-alkuperää olevista pellavakuiduista. Näiden tuotteiden on läpäistävä tiukat laatutestit.

Tuotemerkin tarkoitus on edistää belgialaisen pellavakudontateollisuuden tuottamaa laatupellavaa.

GOLS

The Global Organic Latex Standard, tai GOLS-standardi, sisällyttää vaatimuksia ekologisista raaka-aineista tehdyille lateksituotteille ja ei-ekologista alkuperää oleville materiaaleille. Se sisällyttää kriteerejä sertifioiduilta ekologisilta plantaaseilta olevalle luonnonkumille (sertifioidut plantaasit USDA NOP:in* tai EU:n mukaan), jota käsitellään tuotantoyksiköillä.

Tullakseen GOLS-sertifioiduksi, tuotteen on sisällettävä enemmän kuin 95 % sertifioitua ekologista raaka-ainetta. GOLS-standardi esittää haitallisille aineille sallitut raja-arvot, päästötestivaatimukset ja polymeeri- ja täyteainepitoisuudet.

Sertifiointi kattaa koko tuotantoketjun. Tuottajien, jotka hyväksytään ekologisten tuotteiden tuottamiseen GOLS-logon käyttäen pitää noudattaa pakollisia sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä määräyksiä.

* = USDA NOP – United States Department of Agriculture National Organic Program

Naturtextil IVN zertifiziert BEST

Tämä laatustandardi on tunnettu ennen kaikkea Euroopassa ja määrittää tällä hetkellä korkeimman kestävyystason tekstiileille, soveltamalla tuotantoon ja tuotteeseen maksimaaliset saavutettavissa olevat parametrit. BEST-standardi sisällyttää kestäville tekstiileille tarkoitetut ohjeet, jotka perustuvat Internationalen Verband der Naturtextilwirtschaft e.V.:n (IVN) laatimiin ekologian ja sosiaalisen vastuun määritelmiin.

Ohjeita sovelletaan koko tekstiilintuotantoketjuun.